Monday, November 24, 2014

Makanan Anti Kolesterol

Uikss, tiba-tiba buat posting pasal kesihatan? Pagi tadi jumpa satu link di FB, tentang beberapa makanan yang dapat mengawal dan menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Penting sebenarnya untuk kita ambik tahu tentang apa yang kita makan, apatah lagi bagi yang jenis kurang aktiviti fizikal seperti saya ni. Kalau sebelum ni, di sekolah ada la jugak bergerak ke sana-sini, naik tangga blok itu dan blok ini, kuarters pun di tingkat 4, tapi bila balik bercuti di kampung, selama sebulan pulak tu, saban hari memerap dalam rumah je dan kawasan lawatan utama semestinya adalah DAPUR, maka teramatlah penting untuk saya kawal apa yang saya makan, termasuklah insan2 tersayang terutamanya ayah dan emak yang sudah semakin berusia.

Malam ni bila cari balik link tu, tak jumpa la pulak! Tapi takpe, ada banyak rujukan di internet tentang ni, tinggal lagi kita rajin ke tak rajin nak cari, dan kalau dah cari kena la rajin pulak nak baca, dan yang paling penting, mesti rajin untuk amalkan dalam kehidupan seharian.

****************************************************************

MAKANAN ANTI KOLESTEROL

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yang diproses untuk mendapatkan kacang soya, ia mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga dapat menghidarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya kalsium dan mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL).

*saya tak suka soya dan tak minum air soya, tapi sekarang saya amalkan minum ESP Shaklee, campur dengan milo atau jus, nasib baik lalu nak telan.

2. KUACI


Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dengan zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekaligus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

*Ok, lepas ni boleh makan kuaci sambil2 tengok tv atau baca buku, yang penting pastikan ada logo HALAL yang sah.

3. BUAH-BUAHAN KERING


Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yang paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam brokoli, tomato, bawang serta delima.

*banyak buah-buahan kering dijual sekarang ni, lepas ni boleh usha2 kat kedai, rasanya pernah nampak kat kedai Ajees di Batas Baru.

4. EPAL


Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang mengambil makanan segera dan kemudian memakan epal @ meminum jusnya, sebenarnya boleh menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlakunya lemak dalam badan.

*huhu, luckily saya suka makan epal hijau cecah colek (macam makan mangga muda tu), dan sekarang suka pulak buat jeruk epal hijau dengan asam boi, cuma kena pastikan jangan letak gula dan asam boi banyak sangat, tak elok untuk kesihatan.

5. IKAN TUNA


Ianya termasuk sumber asid lemak omega-3 yang popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

*err, tuna dalam tin tu ok ke, ek? saya suka je masak pasta dengan tuna, letak cili padi banyak2, perah lemon, perghh!

6. KACANG TANAH


Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.
*sedapnya nasi impit kuah kacang, cucur udang cicah kuah kacang pun sedap, hahaha! Tapi kan, tak berani sangat makan kacang tanah ni, takut jerawat, huhu..

7. MANGGA

Terdapat banyak Vitamin C dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin berupaya mencegah kolestrol LDL dalam tubuh.

*antara buah favourite, sama ada yang masak ranum, yang mengkal ataupun yang masih muda. Teringat masa duduk Tawau dulu, buah ni mahal gile, tak pernah kurang daripada RM10 sekilo! Tahun ni bila dah duduk semenanjung, masa musim mangga tiap2 kali pergi pasar malam mesti beli, macam orang kemaruk! 

8. KISMIS


Mengandungi sebatian yang mampu menurunkan kolestrol. Sesiapa yang mengamalkan diet dengan 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dalam darah sebanyak 8%.

*yang ni bagi sebotol pun boleh habis sekali hadap je :p

9. OAT

Banyak kajian saintifik yang dijalankan, menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak dan kolestrol anda.

*tak lalu nak telan kalau yang bancuh dengan minuman atau susu..thanks to Google yang macam2 ada tu, 2 tahun kebelakangan ni dah boleh makan benda alah ni, dengan sedikit kerajinan untuk olah dia jadi itu dan ini. InsyaAllah nak buat satu entri tentang ni nanti, harap2 tak lupa :)

10. JAMBU BATU

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yang disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

*sangat suka! makan kosong, cecah colek, tabur asam atau gaul dengan sedikit garam, semua sedap! :p

11. BAWANG PUTIH

Selain berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih didapati sangat baik untuk mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit kanser. Kajian saintis juga mendapati bawang putih mampu mengurangkan penyempitan kolesterol pada saluran darah dalam kardiovaskular manusia. Kajian lain nyatakan ianya dapat kurangkan kandungan gula dalam badan dan mengurangkan batuk.

*sekarang kalau memasak memang suka lebihkan bawang putih, tapi tak makan pun, mesti tolak tepi pinggan, mana2 yang kecik2 dan tak perasan tu telan je :p Tapi kalau garlic bread, yummy, suka! Buat garlic spread sendiri - tumbuk bawang putih, campur dengan butter/marjerin, tambah oregano/parsley, simpan dalam peti ais - sapu kat roti then bakar sekejap dalam oven, cecah dengan apa2 dip, wallaah!

12. MINYAK ZAITUN


Minyak zaitun mengandungi campuran antioksida yang kuat yang boleh mengurangkan kadar kolesterol tidak baik (LDL) tanpa mengurangkan kadar kolesterol baik (HDL). Disyorkan mengambil dua sudu makan (23gram) minyak zaitun sehari.
Boleh juga gunakan minyak zaitun dalam masakan.

*yang ni benar2 terbukti. Ayah saya amalkan minum minyak zaitun setiap hari lepas keluar daripada hospital, dan bila buat check-up kat klinik, level kolesterol dia semakin menurun, alhamdulillah! Oleh kerana banyak sangat supplemen yang saya nak telan setiap hari, tak larat dah nak telan minyak ni mentah2, insyaAllah lepas ni nak google cara penggunaan minyak ni dalam masakan, masak guna minyak zaitun la pulak..

**********************************************************************************************
Semoga perkongsian ini bermanfaat, untuk sama2 kita amalkan demi menjaga kesihatan tubuh badan yang Allah amanahkan kepada kita. Nabi SAW pun ada berpesan - 'Ingat lima perkara sebelum lima perkara' dan salah satunya - sihat sebelum sakit. Kesihatan tubuh badan adalah sangat penting, kerana dengan tubuh badan inilah kita nak mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan, berbakti kepada ibu bapa dan keluarga, dan paling penting - untuk beribadat kepada Allah. Jangan sesekali kita khianati amanah Allah ini dan menzalimi diri sendiri dengan mengabaikan kesihatan tubuh badan. 


No comments:

Post a Comment